Перший погляд на українську гру Erra Exordium

Українська гра Erra Exordium від студії Fair Pixel – пригодницький дизельпанк 2D екшн у світі, що зазнав ядерної катастрофи та ґрунтується на шумеро-аккадській міфології.

На розробку гри успішно зібрали майже 8000 фунтів стерлінгів на Kickstarter. Нині вона знаходиться у ранньому доступі Steam з безкоштовною демоверсією. Саме у неї, я кілька разів пограв, точніше програв, перш ніж нормально і до кінця її пройти. Хоча треба відзначити – це було цікаво і незвично, враховуючи особливу атмосферу та унікальний візуальний стиль цього світу.

Тут ви граєте за вченого, який зумів обдурити смерть і бореться з армією мехатронів, що вийшла з під контролю людей і влаштувала справжню різанину та полювання на “шкіряних мішків”. Людям і так непереливки, бо вони опинилися на межі вимирання через епідемію хвороби, викликаної ядерним апокаліпсисом. З допомогою сторітелінгу через оточення та химерної музики фарби ще більше згущуються, додаючи гнітючості та безвиході. Карантин, евакуація, розділені сім’ї, втрата дітей, самогубства через усвідомлення невиліковності хвороби, розбомблені та поруйновані міста – як раніше вже не буде… Багато аналогій можна вловити і з епідемією COVID-19, і з геноцидальною війною, яку росія веде проти України.

Клацніть для збільшення

Коли ми говоримо про геймплей на етапі демо, то все, що тут відбувається більше схоже не на пригодницький екшн, а на хардкорний сурвайвал з елементами соулс ігор. Демо Erra Exordium доволі складне, треба дуже ощадливо використовувати патрони до пістолета, гранати і заряди здоров’я. Кожна зустріч з мехатроном може легко завершитися вашою смертю. Небезпека чатує всюди, мехатрони полюбляють неочікувано вискакувати із засідок, за вами також можуть полювати літаючі дрони камікадзе, а ще є міни та автоматичні турелі.

Втім після кількох невдалих спроб пройти певну локацію, з’являється новий досвід. Ви вже маєте краще розуміння, як приблизно можна впоратися з ворогами, де використати підкат, коли поставити блок та успішно атакувати в ближньому бою, а кого варто взагалі уникати та обходити. До кожного меха потрібен свій підхід і тактика. Трохи вправності також не завадить, оскільки базовий ігровий процес Erra Exordium містить елементи платформера. З цим, до слова, можуть виникати труднощі. Керування стрибками, особливо там, де вам треба зачепитися за платформу, драбину чи перестрибнути особливо небезпечне місце – не завжди виправдовує очікування. Це призводить до прикрої втрати цінного здоровя, яке є вкрай рідкісним ресурсом.

З позитивів варто відзначити, що локації Erra Exordium доволі цікаво досліджувати, а це те, що мені найбільше подобається в іграх. Таємні кімнати, обхідні шляхи, невеликі пазли, скрині з рятівним лутом, записки, картини, й ті самі елементи environment storytelling добре вплетені у гру. Зустрілися в демоверсії й кілька помилок та багів – не без цього, але в цілому вона успішно проходиться в руках вправного і наполегливого геймера.

Втім така стартова складність гри, очевидно, може відлякати багатьох потенційних гравців і розробники, схоже, це зрозуміли. В одному з оновлень демо вони повідомили, що додали декілька сейвів, щоб зробити гру простішою.

“Зараз ми працюємо над деякими речами, які зможуть зробити геймплей дещо простішим”, – розповіли у студії Fair Pixel.

Наразі гра має також підтримку 11 мов, серед них українська. А за відсутність російської варто поставити окремий великий плюс. Озвучення тут немає, і це очевидно вплинуло на лаконічність текстового викладу подій, роздумів головного героя  та описів у грі. Тексти невеликі, то ж якщо ви не любите багато читати з цим проблем не виникатиме.

Можна з упевненістю сказати, що якщо розробника вдасться органічно “полегшити” геймпей та зробити Erra Exordium більш привітною для гравців і зручною в управлінні, то вона знайде свою вдячну аудиторію. Я би також ще порадив попрацювати над інтерфейсом – він мінімалістичний, але йому не вистачає зрозумілих іконок зі зброєю і спорядженням.

Відповідаючи на питання, як довго гра буде в дочасному доступі, розробники акцентують, що планують випустити повну версію гри десь між серединою літа та початком осені.

“У фінальній версії гри ми плануємо мати 9 рівнів. Вас будуть чекати Бос Файти, нові та великі рівні, що насичені раніше невідомими ворогами та історіями міста Телмун”, – наголошують у Fair Pixel.

Також, наскільки відомо, планується адаптація гри під Steam Deck, де вона виглядатиме доволі органічно. А серед перших нагород гри варто відзначити перемогу Erra Exordium в конкурсі Indie Cup Ukraine’22, де вона отримала відзнаку “Вибір критиків”.

Геймплей демо Erra Exordium українською