В Україні скасували контрольні марки для відеоігор та софту

В Україні скасували контрольні марки для відеоігор та софту

Наприкінці пройдешнього 2021 року в Україні скасували маркування контрольними марками (голограмами) примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних. Відповідні зміни до законодавства були прийняті Верховною Радою України.

Відтепер застосування технічних засобів захисту та інформації про управління правами до примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеоіграм, комп’ютерних програм (в т.ч. відеоігор на компакт дисках), баз даних не може бути обов’язком, а повинно реалізовуватись самим суб’єктом авторського права і (або) суміжних прав і (або) розповсюджувачами відповідної продукції на свій власний розсуд з можливістю вибору будь-яких технічних способів реалізації, яких на сьогодні існує велика кількість і які постійно вдосконалюються.

Згідно рішення парламенту, Закон України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних» втратив свою чинність. Верховна Рада також скасувала адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених контрольних марок. Водночас Мінекономіки позбавлено обов’язку забезпечення відтворювачів, імпортерів і експортерів софту та аудівізуальних творів відповідними контрольними марками.

Як пояснили в Мінекономіки, ухвалення закону дозволить відмовитися від застарілої системи маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм (на компакт-дисках та інших матеріальних носіях), яка призводить до зайвих витрат законних розповсюджувачів і є неефективною процедурою захисту від порушень авторського права і суміжних прав.

«Сьогодні саме інтернет-сервіси та стрімінгові платформи стають основним джерелом розповсюдження об’єктів авторського права та суміжних прав і це потребує оновлення підходів до захисту такої продукції. Прийнятий закон надасть можливість правовласникам застосовувати більш ефективні та сучасні засоби захисту своїх інтересів від піратської діяльності, враховуючи особливості ринку та рівень розвитку технологій», – зазначив заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка.

Таким чином, контрольні марки для відеоігор та комп’ютерних програм в Україні зникнуть, як застаріле явище і малоефективна система боротьби з піратством.

Нагадаємо, нещодавно український суд оштрафував громадянина за злам PS3 та встановлення піратських консольних ігор. Водночас PS5 опинилася серед лідерів пошукових запитів 2021 в Україні.



Теги: ,


Автор: Павло Кібурга Усі публікації:
Батько-засновник GameWay.com.ua, відомий, як Kiburga. Вірю у світле майбутнє геймінгу!