В Україні розробили VR гру про фортецю Тустань

В Україні розробили VR гру про фортецю Тустань

Активісти, які опікуються популяризацією історичної спадщини Тустані, розробили VR гру “Артефакти фортеці Тустань” про знамениту середньовічну наскельну фортецю і митницю IV—XVI століть. Залишки цього давньоруського наскельного оборонного комплексу розташовані в Українських Карпатах, у Стрийському районі Львівської області, поблизу с. Урич.

Як розповів УП.Життя голова ГО “Тустань” Василь Рожко, ідея гри полягала у “створенні такої собі VR-платформи чи VR-музею через гру. Мовляв, відвідувачі вже можуть побачити фортецю ззовні – прийшов час зобразити її всередині”.

Ходити фортецею можна за допомогою окулярів і контролера Oculus Quest 2. Гра розроблена на основі детальної моделі скель із сантиметровою точністю. Кожна щілина 200-метрового масиву зображена на проєкції. Це – модель на основі лазерного сканування, наземної та аерофотозйомки за допомогою дрона.

Як пише УП.Життя, спочатку у грі потрібно обрати роль. Наприклад, в Тустані була оборонна функція – і роль воїна це розкриває: можна помахати мечем, постріляти чи підняти стяг на вершину. До того ж Тустань була центром волості, що контролювала третину переходів через Карпати. Тому є роль воєводи: можна взаємодіяти з булавою, перстнем, печаткою. Також у грі є будівничий, який може щось ремонтувати і таким чином розробники показують Тустань, як унікальний приклад архітектури.

“Усе, що зображене в грі, датується XIІІ-XV століттям. Окрім знахідок, які археологи виявили на території заповідника й які зображені в грі, ми вирішили показати Середньовіччя як таке, показати все багатство життя того періоду”, – пояснює Василь Рожко.

У кожного приміщення є функція, як-от кухня, трапезна, майстерня, житло, зброярня, сходи, надбрамниця, зал воєводи. Наповнили також інтер’єри: є світло, меблі, бочки, печі, свічниці, розписана кімната воєводи. Частина речей, які наповнюють кімнати, були знайдені на території заповідника: наприклад, дерев’яні різьблені одвірки знайшли в цистерні. Цей шматок дерева є в музеї, а в грі він зображений, як оригінальний.

Також у гру інтегрована булава, яку знайшли в околицях Тустані, а ще перстень з гравіюванням галки, яка стала символом заповідника. Ці речі перенесли в гру спеціальним методом, створивши 3D-моделі за допомогою фотограмметрії. Усе це можна “взяти” в руки за допомогою контролера, покрутити, оглянути й побачити якісне зображення, тріщини, фактуру.

Основна ідея – зробити не просто гру про Середньовіччя. Адже “Відьмак” дає середньовічний сет, але використовує магію. А в нас усе правдиво. А ще у грі літають ворони, ходять корови, кури й коти. Все – як у тогочасному житті фортеці, – каже Василь Рожко.

Перша версія освітньо-ігрової VR-платформи «Артефакти фортеці Тустань» розроблена за підтримки державного Українського культурного фонду. На це було виділено грант у розмірі 1.93 млн грн. Втім команда проєкту має намір продовжити розробку та наповнення віртуального ігрового всесвіту Тустанської фортеці.

Трейлер гри

Цікавинки



Теги: , , , ,


Автор: Павло Кібурга Усі публікації:
Батько-засновник GameWay.com.ua, відомий, як Kiburga. Вірю у світле майбутнє геймінгу!